De wapens
Welke wapens worden er gebruikt bij DWSA wedstrijden

De wapens die gebruikt worden zijn "Historische Wapens" van model van voor 1900 zowel replica als originele, d.w.z dat moderne vuurwapens zijn uitgesloten van deelname. Omdat er een grote variatie van modellen en merken is willen wij graag de wapens kort toelichten om een indruk te geven wat er op de markt is en wat er bedoeld wordt met "Historische Wapens". Er zijn vijf disciplines bij de DWSA, te weten ;
1. Revolver

Dit onderdeel wordt geschoten met een "Single Action", dat wil zeggen dat het wapen na elk schot opnieuw wordt gespannen. Nu kan het ook zijn dat er enkele modellen "Double Action" zijn uitgevoerd. Ook dit wapen is toegelaten mits hij van voor 1900 is, en als "Single Action" wordt gebruikt. hieronder enkele modellen als voorbeeld.
Schofield 
Ruger Vaquero
Uberti Cattleman
Colt Bisley 1894
Colt 1873 SAA Peacemaker
2. Repeteer geweer

Dit onderdeel wordt verschoten met "Lever Action of Slide Action" wapens. Dit zijn geweren die zijn voorzien van een buismagazijn voor de patronen. Na elk schot repeteer je via het "Lever of Slide" systeem het volgende schot. De meest gebruikte modellen zijn gemaakt tussen 1860 & 1894 met diverse laadsystemen door oa "Henry-Winchester-Marlin-Colt". Hieronder enkele modellen als voorbeeld.
Henry Rifle 1860 
Winchester 1866    
Colt Lightning   
Winchester 1873
Marlin 1894
3. Enkelschots geweer

Het woord zegt het al. Het gaat hier om geweren zonder magazijn, de patroon wordt voor ieder schot in de kamer geplaatst. Ook hiervoor zijn diverse modellen en systemen uitgebracht bv "Springfield Trapdoor, Remington Rolling Block en Winschester High&Low-Wall". Hieronder enkele modellen als voorbeeld.
Rolling Block    
Springfield Trapdoor 
Winchester  High Wall  
4. Coachgun

Coachgun is een enkel of dubbelloops jachtgeweer uiteraard ook van voor 1900. Deze gebruiken wij in 2 modellen, " enkelloops-dubbelloops basculerende hagel geweren met buitenliggende & inwendige hamers die voorzien zijn van een extractor en 2 trekkers.
Hieronder enkele modellen als voorbeeld.  
Binnen liggende hamers
   Buiten liggende hamers 
5. Combinatie

Hiervoor kunnen meerdere wapens in een serie worden gebruikt. Dit is aan de organiserende vereniging. Bijv. kan de combinatie bestaan uit "repeteer geweer & revolver" dit houdt in dat de stage "repeteer geweer" en de stage "revolver" zijn samengevoegd.
Verboden zijn alle pomp-grendel-hendel-repeteer hagelgeweren !!!

Hieronder enkele modellen als voorbeeld.
Winchester 1887   kaliber 10-12
Winchester 1893 & 1897 kaliber 12   

Spencer-Bannerman kaliber 12
 
 
 
 
 
Revolver
Repeteer geweer
Enkelschots geweer
Coachgun
Combinatie