Introductie
Cowboy Action Shooting

Cowboy Action Shooting is de snelst groeiende vorm van schietsport in het land. Het wordt wereldwijd beoefend. Het bestaat zelfs in landen zoals Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ, Nieuw Zeeland en Oostenrijk, waar verkrijgen van vuurwapens moeilijk en duur is.
Cowboy Action Shooting is een veelzijdige sport waarin de mededingers met vuurwapens schieten die typisch zijn voor de periode waarin het oude "wilde" westen werd bedwongen: single-action revolvers, "Winchester"-geweren, en oude jachtgeweren. De hele wedstrijd verloopt in de kenmerkende stijl van het "Oude Westen".

Cowboy Action Shooting werd in 1981 bedacht door een Amerikaan, Harper Creigh, in Coto de Caza, CaliforniŽ. In het begin werden zeer losse regels aangehouden, maar binnen korte tijd begonnen striktere regels vorm te krijgen en de nieuwe schietsport evolueerde tot wat het vandaag is. In 1987 werd in de USA de Single Action Shooting Society (SASS) opgericht. Dit is een nu wereldwijde organisatie met inmiddels ruim 80.000 leden, en dat aantal groeit met de dag. De reden? Cowboy Action Shooting is leuk!

In Nederland zijn er twee organisaties die wedstrijden organiseren. De Dutch Western Shooting Association (DWSA) bestaat al een paar jaar en heeft tegen de 350 leden, en recentelijk is de Nederlandse tak van de SASS opgericht.
Wedstrijden vinden plaats over het hele land, en telkens nemen er tientallen mensen aan deel. Op belangrijke wedstrijden komen ook handelaren waar men kleding, accessoires e.d. kan kopen.

Cowboy Action Shooting is de enige sport met een kledingscode.
De inspanningen die men doet om een zo fraai mogelijk kostuum te dragen zijn opmerkelijk. Deelnemers kleden zich voor een beroep uit het oude westen, als een historisch persoon, een Hollywood-western filmster (elke Clint Eastwood of John Wayne filmrol, enz.) of een fictief persoon.

Een beginner in deze tak van schietsport kan in het begin echter volstaan met een spijkerbroek, cowboylaarzen, geruit overhemd en hoed.
Dat men moeite doet om aandacht aan kleding te besteden wordt zeer gewaardeerd, en u zult niet worden weggestuurd vanwege uw kleding.
Het gaat er namelijk vooral om dat u het naar uw zin heeft.
De sfeer is heel gemoedelijk, alle CAS-schutters zullen u graag elk van hun geheimen vertellen. Zelfs de beste wedstrijdschutters zullen hun herlaadgegevens en wedstrijdtips aan mensen vertellen die zij niet kennen. Iedereen wil graag meer schutters op wedstrijden zien: hoe meer zielen hoe meer vreugd. De meeste schutters zullen zelfs hun vuurwapens uitlenen of munitie weggeven!